vineri, 7 decembrie 2007

POLITICA ÎNCEPE SĂ NU MAI ŢINĂ DE FOAME

Înainte de revoluţie, politica nu ţinea de foame şi nici nu era antrenantă pentru cetăţeanul de rând. De fapt nu era antrenanta nici pentru activişti, deşi ei puteau să discute orice cand mergeau la cursuri la Ştefan Gheorghiu şi aşa le mai venea cheful de "politica partidului". Nu avea ce sa te pasioneze atunci. De aceea, oamenii mergeau la vot - se vota şi atunci, mai ştiţi asta? - votau şi ei pe cine nimerea ştampila şi plecau acasă. Însî acasă, dupa ce închideau uşa, făceau chiar şi din acea politică anostă un circ, pentru ca începeau bancurile. Unde Bulă era Ceauşescu, iar Ceauşescu un Bulă. Şi mai făceau circ din politică ascultând Europa Liberă, Vocea Americii, citind Orizonturi Roşii, citind articolele xero-copiate despre viata lui Adrian Păunescu, etc. Lipsea însă pâinea.

Şi oamenii au vrut pâine, pentru că ştim că asta le trebuie: pâine şi circ. După revoluţie, oamenii tot nu aveau pâine, dar aveau circ. De fapt aveau pâine, şi era turcească, şi era bună, şi se stătea la coada pentru ea, dar totul era foarte scump. Circula un banc pe atunci care spunea că dacă vezi ceva la magazin care îţi place, până te duci acasă să iei banii, la magazin vedeai că respectivul obiect tocmai s-a scumpit. Deci era pâine scumpă şi circ mult şi ieftin. Era ieftin să stai toată noaptea să te uiţi la televizor la dezbaterile din CPUN. Şi să povesteşti apoi despre Mircea Dinescu şi Nica Leon şi Ion Iliescu, cum se înjură ei şi cum ţipă. Era ieftin să te uiti la procesul nomenclaturiştilor şi al lui Nicu. Şi o bună perioadă de timp, politica ţinea loc şi de circ şi de pâine. De aceea, cei care nu aveau pâine încercau să influenţeze politica. Minerii, Nica Leon... După un timp, politica mergea neapărat împreuna cu pâine. Dată de FSN. Şi de FDSN. Şi de PDSR. Şi de PSD. Poate şi de PNL. Acum, nu mai este îndeajuns nici măcar politica împreună cu pâine. Acum, cei care au pâine fac politica. Şi din pâinea lor mare nu dau nimic la oameni. De aceea majoritatea populatiei nu s-a dus la vot. Bun, majoritatea erau in Italia, dar se putea vota şi de acolo.

Acum toata lumea vrea doar pâine. S-a plictisit de politica, pentru ca aceasta nu ţine de foame. Şi s-a plictisit de politică pentru că ţine pâinea mare la ei. Şi aşa va fi mult timp înainte, lumea nu va vrea sa mai auda nimic de la unii care ţin pâinea la piept şi te împing cu cotul. De aceea au priza şi vor avea politicienii în care poţi avea cât de cât încredere ca te vor ajuta sî îţi câştigi o pâine cinstit, prin muncă, dupa ce ii vei alege, şi te vor lăsa să rupi un colţ de pâine de la pieptul lor.

Poporul român a ajuns la concluzia cî munca iţi ţine de foame şi nu circul, nu politica, şi il va alege pe acela care îi va face traiul mai uşor, oferindu-i posibilitatea să munceasca pentru o pâine alba. Şi cu putin "parizel" dacă s-ar putea.

Niciun comentariu: